Εάν χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα WordPress σαν CMS, τότε ενδιαφέρεστε σίγουρα για το πως θα δώσετε ένα «boost» στο website σας, όσο αναφορά την ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων σας και την απόκριση γενικά. Όσο γρηγορότερα φορτώνει μια σελίδα, τόσο πιο θετικά αποτελέσματα έχουμε στο User Experience. Δεν είναι μονό το UX όμως. Εύρυνες έχουν αποδείξει ότι με τους τελευταίους αλγορίθμους που χρησιμοποιεί η μηχανή αναζήτησης Google, η ταχύτητα φόρτωσης μιας σελίδας επηρεάζει σημαντικά ακόμη και την κατάταξη του!

Ας δούμε πως λειτουργεί ένας μηχανισμός cache στο WordPress:
Δημιουργεί ένα αντίγραφο των σελίδων σας και τις αποθηκεύει στον server σαν στατικά αρχεία (π.χ αρχεία HTML) και/ή cached database queries. Επομένως, όταν ένας επισκέπτης φτάνει σε μια συγκεκριμένη σελίδα, ο server του δίνει την αποθηκευμένη στατική σελίδα χωρίς να κάνει εκ νέου υποβολή ερωτημάτων στη βάση δεδομένων σας, μειώνοντας το CPU/RAM load άρα και το page loading speed.

Για τους χρηστές του WordPress, ένας μηχανισμός caching μπορεί να ενσωματωθεί με μερικά απλά βήματα, μέσω των διαθέσιμων plugins που υπάρχουν δωρεάν στο repository του WordPress.
Υπάρχουν δεκάδες WordPress caching plugins. Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε τα καλυτέρα και πιο διάσημα.

1. DB Cache Reloaded Fix
Είναι μια έκδοση του DB Cache Reloaded, συμβατή με εκδόσεις WordPress >3.1
Δημιουργεί cache στα queries της mySQL που γίνονται ανά κλικ και με αυτό το τρόπο μειώνει δραματικά τον χρόνο απόκρισης της ιστοσελίδας σας.
Δουλεύει άψογα και αποδίδει τέλεια, αλλά είναι ένα από τα νεοτέρα plugins, με αποτέλεσμα να μην έχει δοκιμαστεί τόσο όσο οι συναγωνιστές του.

2. Hyper Cache Extended
Όπως δηλώνει το όνομα του, είναι μια επέκταση του Hyper Cache.
Αυτό το plugin προσφέρει πολλές δυνατότητες, όπως caching σε σελιδες 404 – caching σελίδων, mobile version caching, καθώς και διάφορες επιλογές συμπίεσης σελίδων .
Όσο την υποστήριξη mobile caching, την δοκιμάσαμε με ένα κινητό τηλέφωνο Samsung Galaxy S5 και ένα iPhone 5S. Η ιστοσελίδα φόρτωσε και στις δύο κινητές συσκευές σχεδόν τρεις φορές γρηγορότερα από πριν!
Το Hyper Cache Extended κατέχει ένα μεγάλο κοινό αυτή τη στιγμή – και δικαίως – μεγάλα ratings στο WordPress.org και η υποστήριξη του είναι ικανοποιητική. Ο author του απαντάει σε όλα τα πιθανά προβλήματα των χρηστών, δίνοντας λύσεις.

3. Quick Cache
Ένα plugin που σχεδιάστηκε από την ομάδα Primo Themes. Είναι ελαφρύ και έχει προτέρημα το εύχρηστο περιβάλλον του. Το περιβάλλον διαχείρισης περιγράφει κάθε επιλογή με λεπτομέρεια, έτσι ώστε να ξέρετε ακριβώς τί κάνει η κάθε επιλογή του.
Έχει έναν εντυπωσιακό αριθμό χρήσιμων επιλογών, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να απενεργοποιήσετε cache για τους συνδεδεμένους χρήστες και των χρηστών οι οποίοι έχουν μόλις δημοσιεύσει ένα σχόλιο, ώστε να μπορούν να δουν τα νέα σχόλια αμέσως, το οποίο είναι αρκετά χρήσιμο σε μεγάλα/δραστήρια websites με αρκετή κίνηση ανά λεπτό.

4. W3 Total Cache
Είναι η πιο ευρέως γνωστή λύση caching για WordPress. Χρησιμοποιείται από αρκετούς κορυφαίους ιστότοπους με WordPress – όπως το Mashable και το Smashing Magazine.
Η W3 ισχυρίζεται ότι το WordPress σας μπορεί να φορτώσει εως και 10 φορές πιο γρήγορα τη στιγμή που είναι εγκατεστημένο το plugin της. Προσωπικά, έχω δει το plugin να βελτιώνει δραστικά τους χρόνους φόρτωσης σε παλαιότερες αναρτήσεις και στατικές σελίδες .
Το W3 Total Cache προσφέρει μια πληθώρα επιλογών και σας παρέχει επιπλέον χαρακτηριστικά βελτιστοποίησης ιστοσελίδας, όπως τη σμίκρυνση πηγαίου κώδικα ( Minification ) και την ενσωμάτωση με περιεχόμενο δικτύου διανομής ( CDN ) .
Αν νιώσετε άβολα με το περιβάλλον διαχείρισης ( μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε αρχάριους ), απλά αφήστε τις ρυθμίσεις ως έχουν, επειδή το plugin λειτουργεί αρκετά καλά με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις .

5. WP Super Cache
Το WP Super Cache δείχνει εκδόσεις των σελίδων σας σε στατικές σελίδες HTML στους περισσότερους από τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας. Οι προγραμματιστές του plugin ισχυρίζονται ότι εάν η ιστοσελίδα σας καταναλώνει αρκετά resources του server σας και είστε σε έναν μικρής ισχύος server, το plugin αυτό θα κάνει θαύματα για εσας.
Το WP Super Cache μπορεί επίσης να δημιουργεί cache (προσωρινά) για ορισμένα plugins του WordPress, διαδικασία η οποία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσης της ιστοσελίδας σας .

Αξίζει;
Σε γενικές γραμμές ναι. Το WordPress, όντας βαρύ CMS, χρειάζεται οπωσδήποτε μια λύση caching.
Οι παραπάνω συνιστώμενες λύσεις αφορούν περιορισμούς σε shared hosting, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε hosting με dedicated resources.
Εκεί βεβαία, υπάρχουν άλλες λύσεις, πολύ πιο εξιδανικευμένες για πραγματικά δραστικό και επιβλητικό caching, όπως συνδυασμοί περισσοτέρων από ενός μηχανισμών κ.α

Combos όπως Nginx + Php-fpm + Varnish Cache + OPCache + W3 Total Cache (το χρησιμοποιούμε και εμείς στην ιστοσελίδα μας) φιγουράρουν στην κορυφή για λύσεις caching σε πλατφόρμες WordPress.

Summary
Λύσεις Wordpress Caching
Article Name
Λύσεις Wordpress Caching
Description
Εάν χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα WordPress σαν CMS, τότε ενδιαφέρεστε σίγουρα για το πως θα δώσετε ένα "boost" στο website σας, όσο αναφορά την ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων σας και την απόκριση γενικά.
Author
Publisher Name
8web
Publisher Logo